fredag 27 november 2015

Järn

Var hos barnmorskan idag. Har järnbrist och måste börja med järntabletter. Förmodligen beror bristen på att jag inte äter kött, sa barnmorskan. Men ärligt talat, är det väl väldigt vanligt med järnbrist bland preggos, vad de än äter? Det som känns lite pissigt är att jag faktiskt hade väldigt bra järnvärden förra graviditeten, jag låg runt 140 på hb hela tiden, utan minsta lilla tillskott. Jaja, det är väl bara att börja med piller och hoppas på att magen pallar. Finns få saker som skrämmer mig så mycket som förstoppning gör.

18 kommentarer:

 1. Först: Grattis! Har så himla svårt att kommentera via googlekontot så mitt förra försök försvann och sen skrek ett barn.
  Ja det verkar mest va flyt som gör att folk inte får järnbrist när de är gravida men alla vill ju alltid skylla på kosten. Mina tips är osvavlade aprikoser och pumpafrön. Broccoli som alla tjatar om är faktiskt inte så högt på listan. Kolla någon sån livsmedellista och skriv upp de tio första. Jag har haft lågt båda gångerna men de är värst nu och till typ vecka 20 har jag för mig. Ska inte va farligt för barnet utan bara jobbigt för den gravida.

  SvaraRadera
 2. Nu såg jag här med och inte bara på instagram. Grattis igen! Och sånt himla skitsnack! Jag åt kött min förra graviditet och hade så dåliga järnvärden (80) att jag fick dropp. Den här gången äter jag inget kött och har normalt värde.

  SvaraRadera
 3. Det där med köttet är bara bull skulle jag också säga, det är lätt att ta till. Synd att det inte är säsong för jordgubbar, det fick jag som rekommendation när jag väntade Fia och den svenska säsongen precis hade börjat. Sparris har jag för mig är bra men inte heller läge. :/

  De där tabletterna är rena döden för magen. Blutsaft ska vara bättre för magen har jag hört, har dock inte provat själv. Kollade upp det nu, innehåller honung så det är ju inte helt utan animaliska produkter.

  Hoppas du hittar något bra!!

  SvaraRadera
 4. Är det Niferex du ska äta, och fick du i så fall en folder där det stod järnvärdet på olika grejer? Kolla deras hemsida annars, det står där också. Hade för övrigt exakt samma, jättebra värde första gången och dåliga andra trots att jag inte ätit kött nån av gångerna.

  SvaraRadera
 5. Efter förlossningen hade jag jättelångt hb. Men då åt ett flytande järntillskott som min mage som väldigt lätt blir förstoppad annars inte alls tog illa av. Det hette "kosttillskott järn FeC" och är en "egen vara" och säljs på flaska på det vanliga apoteket som heter just "apoteket" med grönt A i loggan :-)

  SvaraRadera
 6. Om du står ut med tröttheten kan du skippa tabletterna. Järnbrist är inte farligt för barnet, det är bara dig det drabbar. jag märker ingen som helst skillnad på trötthet om jag tar järn eller inte. Har brist nu och hade brist med Isak. Äter tabletter när jag kommer ihåg...

  Det finns inget järntillskott som är skonsammare för magen, lärde min barnmorska mig nu. Allt handlar om mängd. Så sätter du i dig så mycket som det ofta behövs för att hålla värdena under en graviditet, finns det alltid risk att magen pajar. Är det "skonsamma" järntillskott innehåller de mindre mängder järn.

  Det ska vara mycket järn i cornflakes btw. Och tomatsås i järngryta ska tydligen vara en höjdare också :)

  SvaraRadera
 7. Det är väl lättare för kroppen att ta upp hemjärnet eller vad det heter? Jag äter tyvärr ganska mycket kött och hade orimligt bra järnvärden. Men det verkar vara slumpmässigt.

  SvaraRadera
 8. Men jag HAR JU MISSAT ATT DU ÄR GRAVID!! Hurra grattis vad roligt! Eller ja, järnbrist är förstås inte roligt! Men det andra :) bebis! Wiiih!

  SvaraRadera
 9. Jag hade så dåliga järnvägen under graviditeten att jag åt dubbla järntabletter, då är jag ändå köttätare...

  SvaraRadera
 10. Jag tror att det är superviktigt att hålla järnet på en normal nivå. Du ska orka med en hel graviditet, en förlossning OCH en amningsperiod. Jag hade ett bra järnvärde i slutet av min graviditet men på grund av att jag förlorade mycket blod efter förlossningen hamnade jag på 70 i hb. INTE bra. Jag har läst att det kan hjälpa upp järnvärdet att kombinera järntabletter med folsyretabletter. Vet inte om det stämmer.

  SvaraRadera
 11. Jag är vegan o började med järntillskott i v 19 typ, flytande niferex är det enda min mage klarar av, tog kanske inte exakt de megadoser som bm tyckte, men fick upp värdet bra iaf! Det var faktiskt på blodcentralen de föreslog den flytande varianten, för jag fick så himla ont av tabletterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte Niferex igår och tog 10 droppar till att börja med. Men fy fan vad äckligt! Måste nog blanda ut dem med typ chokladsås som det ska gå...

   Radera
 12. Pfff, järnbrist måste ju vara den vanligaste åkomman. Tipsar om den hemskt äckliga blutsaft som finns i hälsokosten, den är effektfull (bra för magen!). Men som sagt hemskt äcklig. Men testa!

  SvaraRadera
 13. Pfff, järnbrist måste ju vara den vanligaste åkomman. Tipsar om den hemskt äckliga blutsaft som finns i hälsokosten, den är effektfull (bra för magen!). Men som sagt hemskt äcklig. Men testa!

  SvaraRadera
 14. Jag äter två tabletter Hemofer och jag tycker min mage sköter sig. Kanske mer känsligt början än nu. Gravida ska äter 3-4 tabletter men jag äter två som är för kvinnor rent allmänt. Tänker att det är jobbigare att behöva äta upp värdet snabbt än att hålla det på en jämn nivå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte Niferex i flytande form och tog 10 droppar, men de var så äckliga att jag grät, så jag kommer inte ta dem mer. Igår köpte jag Hemofer, tänker att det är bättre än ingenting och jag har inte så lågt järnvärde att jag måste få upp det direkt ändå.

   Radera
 15. Tack för all input! Jag köpte Niferex i flytande form och hoppas att det hjälper. Och att magen inte ballar ur.

  SvaraRadera