fredag 6 november 2015

Pensionen

Härom dagen fick jag ett stort kuvert som innehöll information om min tjänstepension. Elly blev nyfiken på det stora kuvertet och undrade vad det stod i brevet. Jag förklarade att nu, när jag jobbar, får jag pengar från mitt jobb varje månad för att jag jobbar, men när jag blir för gammal så kommer jag att fortsätta att få pengar från mitt jobb, trots att jag inte arbetar. Men Elly avbröt mig och sa: "mamma, jag vet vad pension är, det är att man sätter sig utanför en affär, kanske lutar sig mot väggen och sen håller man fram en burk och människor som går förbi får lägga pengar där".

Alltså, det lät så himla sorgligt, samtidigt som det på nåt sätt är lite fint att Elly, som ännu är så ung och oförstörd, inte tycker att det är något fel med att tigga. Missförstå mig inte nu, jag är absolut inte emot tiggeri som fenomen. Eller egentligen är jag ju emot att människor ska behöva tigga, men människor gör det de måste, de tar till det alternativ som finns. Och det jag menar är lite fint är att Elly inte ser stigmat i tiggeriet, hon ser det som ett jobb bland andra. Och hon tycks tro att vem som helst kan behöva tigga, att hennes mamma kanske kommer att göra det en dag, och det ligger ju faktiskt någonting i det. För vem vet hur det ser ut i den här världen om 30 år?

2 kommentarer:

  1. Förstår precis hur du menar och tycker också att det är väldigt fint. Hon är liksom inte förstörd av fördomar eller normer, hon går bara efter sin egen logik och ser inte ned på någon. FIn-Elly! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, precis, det är just öppenheten jag tycker är så fin :)

      Radera