måndag 25 april 2016

Vattkoppor och annat elände

För ca 2,5 veckor sen fick ett barn på Ellys förskola vattkoppor. Vi är väldigt glada att det är lång inkubationstid på just den här sjukdomen, eftersom vi hade köpt en resa till The Reef i Fredrikshavn förra helgen, men när vi hade kommit hem därifrån tyckte vi att Elly lika gärna kunde få vattkopporna avklarade. Så insjuknade barn efter barn på förskolan och i onsdags kväll hittade Elly och jag tre små prickar som såg lite misstänksamma ut. Vi gjorde misstaget att bildgoogla vattkoppor, för dels blev vi inte mycket klokare och dels så var det rätt många äckliga bilder på infekterade och enorma koppor som dök upp. Jag ångrar fortfarande den googlingen, medan Elly bara tyckte det var spännande. Hursomhelst helst, morgonen efter fattade vi att det måste vara vattkoppor och jag vabbade en trött och hängig unge på förmiddagen och Niklas tog över efter lunch. Hon fick några koppor till under dagen, men de var ändå under kontroll och det hjälpte att smörja in dem med aloe vera. Och det var likadant under fredagen, då det kom ännu fler koppor. Men Elly fortsatte att ta det bra, förutom att det gjorde ont när de första kopporna sprack och lite huvudvärk, plus att hon vaknade och grät sent samma kväll, och Niklas och jag tyckte det var skönt att det inte verkade bli så farligt. Men så på lördagen var det en mängd koppor som sprack och Elly sprang på eftermiddagen runt och skrek i panik då hon hade en koppa i rumpan som gjorde ont. Vi hade samma dag köpt hem Poxclin, som många rekommenderade, och jag försökte övertala henne att badda de sprickande kopporna med potatismjöl, men Elly ville inte testa någonting alls.
När panikgråten inte ville sluta, kom jag på att vi har kvar några tavegyl (anti-histaminer) som Elly fick utskrivet när hon var två år och hade fått en reaktion på ett myggbett, och att jag hade läst att det kunde underlätta, så jag krossade en halv tablett och gav Elly den med lite chokladsås. Sen ville hon testa potatismjöl ändå, och när hon väl hade börjat kunde hon inte sluta, så hon satt hela eftermiddagen på ett lakan i soffan och baddade sig med potatismjöl. Och det verkade ju hjälpa. Innan hon gick och la sig smörjde hon in sig med Poxclin och sen sov hon som en stock hela natten och vaknade inte förrän kl. 9 igår morse, efter att ha sovit i 13h. Igår var hon lite trött när hon hade gått upp, men sen blev hon pigg minsann och hade världens energi hela dagen.
En som däremot inte hade mycket energi var jag, som har blivit superförkyld. Igår rann min näsa konstant. Alltså, jag skojar inte, även om jag precis hade snutit mig kunde näsan droppa bara jag rörde mig. Idag rinner inte näsan lika mycket, men jag har svinont i halsen och är inte på topp. Elly sov lite oroligt i natt, hon har vaknat till och gnytt flera gånger, och sover fortfarande, så jag vet inte hennes status idag, men om hon är lika pigg som igår kan det här bli en låååång dag för mig. Jag övervägde faktiskt att gå till jobbet idag och låta Niklas vabba, för jag tänkte att jag kanske får mer lugn och ro där, men sen fick jag snällt inse att det hade inte funkat, jag är för dålig.

 

6 kommentarer:

 1. Fy för sjukor! Hoppas ni blir bra snart, båda två. Nu vill en ju bara ha vår, sol och energi och INTE baciller och snö!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu får det vara slut med sjukor!

   Radera
 2. Stackars Elly! Hoppas det går över snart. Jag är så himla glad att Gael är vaccinerad mot vattkoppor. Det ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet i Colombia och jag fattar verkligen inte varför det inte gör det här...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elly drabbades nog ganska lindrigt ändå. Men ja, ingen rolig sjukdom, skönt att ni slipper!

   Radera