måndag 2 maj 2016

Självständighet

Sedan Elly fyllde 5 har hon velat öva mer på att bli självständig. Hon får t ex vara ute på gården själv korta stunder (och med det menar jag att vi går ut och tittar till henne efter ca 5 min än så länge), härom dagen ville hon stanna hemma medan jag gick till fruktaffären (tog 8 min) och när vi åker kollektivt vill hon ibland sitta själv. Det är så dubbelt det där med att hon blir mer självständig, att hon klarar mer utan oss. Det är förstås kul att hon växer och att hon vågar mer, att hon tror på sig själv, men samtidigt är det ju lite läskigt. Jag menar, tänk om några år när hon får gå själv till skolan och om ytterligare några år då hon kan ta bussen själv till en kompis! Vad rädd jag kommer att vara. Och samtidigt stolt och glad över att hon kan ta hand om sig själv. Elly frågar också ibland om hur gammal hon ska vara när hon får göra vissa saker själv, som att vara hemma själv när vi går till mataffären eller när hon kan gå till godisaffären själv, och det är ju så svårt att veta. Rent instinktivt vill jag svara 15 på det mesta, men det går ju inte. Just nu är hon i alla fall själv hos sin mormor och morfar. Vi åkte dit i lördags och sen åkte jag hem tidigt i söndags. Elly hade pratat så länge om att hon skulle vara där helt själv, berättat på förskolan och så, med stolthet i rösten. Nu sitter jag och saknar henne så jag nästan blir gråtmild, men jag antar att det här är en bra övning för oss alla.

 

6 kommentarer:

 1. Sedan vi flyttade till landet känns det som om vi släppt helt på sådana gränser. Fimpen (fyra) går själv till grannen osv. Då har vi ändå en 70-väg supernära ) som han dock ej korsar. Skulle nog vara nervösare i stan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Vi hade haft andra gränser om vi hade bott på landet. När vi är hos mina föräldrar, som bor i en liten håla, får Elly gå själv till lekparken, men här hemma räcker det med några minuter på vår gård, som ändå är låst.

   Radera
 2. Så svårt det där! Var på föräldramöte angående förskoleklass. Det går 460 elever på den skolan, kände spontant att jag blev sugen på hemskolning... samtidigt som jag försöker peppa Max att gå ut själv på gården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En är ju så van vid förskolan, mycket personal, inte så stora grupper osv, och så ska de snart börja i en riktigt skola, gulp! Jag kommer att vara så nervös!

   Radera